FATAL ERROR: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/vhosts/meindertvanbuuren.com/httpdocs/classes/mysql.php on line 102

• 0 uren
  • 0 min
  • 0 sec

Succesvol weekend voor MP Motorsport in Formule Renault en Auto GP

Oliver Rowland keerde dit weekend voor Manor MP Motorsport glorieus terug in de Northern European Cup voor Formule Renault 2.0: met twee overwinningen en een podiumplaats eiste hij in het Tjechische Most alle aandacht voor zich op. De 20-jarige Brit is een reguliere deelnemer aan de hoger aangeschreven Eurocup Formule Renault 2.0 en voert daarin momenteel de stand aan met 17 punten voorsprong. De NEC-races op Most greep hij aan als kans op extra kilometers. Zijn klasse was meteen zichtbaar. In de Auto GP zorgde Meindert van Buuren voor een groot succes door achter oud-F1-coureur Narain Karthikeyan de tweede plaats te pakken in race 2 op Donington Park.

Na de pole te hebben gepakt voor de race van zaterdag, leidde Rowland van start tot finish. Hij kwam over de streep met 1,5 seconden voorsprong en liet in de Racing Steps Foundation-auto ook nog de snelste ronde noteren: 1.32.553 (164,105 km/u). Voor de tweede race stond hij opnieuw op pole. Deze race domineerde hij zo mogelijk nog meer: na 17 ronden kreeg hij het zwart-wit geblokt met vijf seconden voorsprong op zijn naaste rival. Opnieuw zette hij de snelste ronde van de wedstrijd: 1.31.547 (165,908 km/u).

Omdat hij voor de derde race vanaf de vijfde startplaats moest vertrekken, was een derde podiumbezoek een ware uitdaging, maar Rowland maakte een geweldige start en deed in de eerste ronde al zijn intrede in de topdrie.

De derde plaats hield hij tot aan het einde vast. Hij kwam over de streep met slechts 0,3 seconden achterstand op de tweede plaats en liep de snelste ronde van de wedstrijd op 0,035 seconden mis. Hoewel hij tot nu toe aan slechts zes van de 14 wedstrijden in het NEC deelnam, bezet Rowland de zesde plaats in het kampioenschap.

“We hoopten zeker dat we in Most zouden meedoen voor de overwinning, maar om met twee zeges en een podiumplaats naar huis te gaan, is een fantastisch resultaat van een weekend hard werken. Oli heeft het voortreffelijk gedaan”, aldus Tony Shaw van Manor MP Motorsport. “We hadden steeds een goede racesnelheid, Oli deed wat nodig was in de kwalificatie en controleerde vervolgens de eerste twee races. Drie podiums in drie races is ongelooflijk.”

Van Buuren in Donington voor het eerst op Auto GP-podium
Het was een druk weekend voor het team, want Manor MP Motorsport kwam ook in actie op Donington Park. Daar scoorde Meindert van Buuren het eerste Auto GP-podium van zijn carrière met een uitstekende tweede plaats in de veertiende wedstrijd van het seizoen.

Terwijl het feest was vanwege het succes van de 18-jarige Nederlander, viel een dubbele podiumfinish in het water. Van Buurens teamgenoot Daniël de Jong werd in de tweede race van de dag ver teruggeworpen na een probleem tijdens zijn verplichte pitstop voor nieuwe banden.

In de tweede race (met ‘omgekeerde’ grid) vertrok Meindert van Buuren van pole omdat hij in de eerste race als achtste was geëindigd. Van Buuren kwam goed weg en voerde in Redgate (de eerste bocht van Donington) het veld aan. Al snel zat teamgenoot De Jong in zijn kielzog, nadat Tamas Pal Kiss een fout maakte in de eerste ronde.

De koplopers bleven in de openingsfase dicht bij elkaar, maar vanaf de zesde ronde begon Van Buuren een gaatje te slaan op De Jong. Die had Kevin Giovesi vol in zijn spiegels. Halverwege de wedstrijd kwam De Jong naar binnen voor de pitstop die hem een podiumplaats zou kosten. Een vastzittend wiel leverde hem zo’n vertraging op dat hij bijna als laatste weer de baan op kwam. Zo eindigde de gefrusteerde 21-jarige Nederlander op de 13e plaats.

Vooraan leidde Van Buuren de race met vier seconden voorsprong. In de 16e ronde kwam hij naar binnen voor zijn bandenwissel. Alleen de vroeg gestopte Narain Karthikeyan kwam voor hem uit. Nadat ook zijn tegenstanders hun pitstop hadden gemaakt, lag Van Buuren tweede, een plaats die hij tot aan de finish behield.

De eerste wedstrijd van het weekend stond in het teken van een prima opmars van zowel De Jong als Van Buuren. De Jong reed vanaf de negende startplaats naar de zesde plaats, Van Buuren klom van de 11e startpositie naar de achtste plaats.

Terugkijkend op het weekend op Donington Park, zei teambaas Sander Dorsman: “We zijn allemaal enorm blij voor Meindert dat hij zijn eerste podium te pakken heeft. We wisten dat hij het kon, maar helaas ging het eerder dit seizoen een paar keer mis. Hij deed het geweldig in de tweede race. Hij controleerde de wedstrijd vooraan en wij gaven hem een prima pitstop. Het is een prachtig resultaat voor hem.”

“We zijn natuurlijk wel enorm teleurgesteld voor Daniël. We weten zeker dat hij ook op het podium had gestaan, maar we hadden een stevig probleem tijdens de pitstop. Het hele team baalt er enorm van, maar hij liet in het eerste deel van de race een mooi tempo zien.”

Over vijf weken, op 5 en 6 oktober, vinden op het circuit van Brno in Tsjechië de laatste twee wedstrijden van het seizoen plaats.