FATAL ERROR: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/vhosts/meindertvanbuuren.com/httpdocs/classes/mysql.php on line 102
Meindert van Buuren Jr rijdt in de punten tijdens debuut Formule Renault 3.5 op Monza - Nieuws - Meindert van Buuren Racing
 

Meindert van Buuren

Next:


  • 0 dagen
  • 0 uren
  • 0 min
  • 0 sec

Meindert van Buuren Jr rijdt in de punten tijdens debuut Formule Renault 3.5 op Monza

Meindert van Buuren Jr (19) heeft meteen op zijn debuut in de Formule Renault 3.5 punten behaald. In zijn allereerste race in de klasse rukte hij op van de 20e naar de negende plaats, om daarmee twee punten voor het kampioenschap te scoren.

Tekst en foto's: PR

MON WSR SR-102150

Van Buurens beheerste optreden in de eerste race van het weekend was het hoogtepunt van zijn debuutoptreden in de Formule Renault 3.5, een belangrijke opstapklasse naar de Formule 1. Al verliep het in de kwalificatiesessie van zaterdag nog niet naar wens, in de race later op de dag hield de Rockanjenaar zijn hoofd koel. Zelf maakte hij met inhaalacties heel wat plaatsen goed, maar hij profiteerde ook van het foutenfestival dat zich voor zijn neus afspeelde. Daardoor kon hij vanaf de 20e startplaats oprukken naar een negende plaats aan de finish. Die is goed voor twee punten in het kampioenschap.

"Na een paar seizoenen in de top van de autosport weet ik wat er omgaat in het hoofd van de gemiddelde jonge coureur", zo blikt Meindert terug op zijn succesrace. "Ze hebben een halfjaar niet geracet en willen in de eerste race veel te veel. Er ontstaat dan vanzelf chaos. Het enige wat ik mezelf voorhield: ik moet me niet gek laten maken en om alle brokstukken heenrijden."

MON WSR DL-3933

Toch vlogen Van Buuren de brokken letterlijk om de oren. Hij zat als toeschouwer op de eerste rij toen de Deen Marco Sörensen op het rechte stuk werd geschept door zijn tegenstander Jazeman Jaafar. De auto van de Deen vloog meters op zijn kop de lucht in. "Ik zat er drie auto's achter. Je zit laag in de auto, dus het ziet er afschrikwekkend uit als je opeens een auto ziet vliegen! Iedereen voor me ging in de remmen, want voor hetzelfde geld stuitert zo'n auto terug de baan op. Gelukkig bleef hij doorglijden aan de zijkant, maar ik voelde de brokstukken tegen mijn helm tikken!"

In de tweede race op zondag had Van Buuren minder geluk. Nadat 's ochtends zijn ultieme kwalificatierondje was mislukt door verkeer in de laatste sector, startte hij 's middags verder naar achteren dan hij had gehoopt. "Daardoor zat ik in het begin van de race klem", vertelt Meindert. "Ik wilde zo snel mogelijk naar voren, maar vergde daardoor te veel van mijn banden. In de Parabolica, de razendsnelle laatste bocht, stapte de auto opeens een meter uit."

Van Buuren kwam naast de baan terecht en deed flink wat zand opstuiven. "Het zag er vast spectaculair uit, maar voor mij was het minder leuk!" Hij wist de auto terug op de baan te krijgen, maar door de actie was de luchttank van de pneumatische versnellingsbak leeggeraakt. Schakelen was niet meer mogelijk, met als gevolg dat Meindert moest opgeven.

MON WSR DL-4216

Toch kijkt Van Buuren met een brede glimlach terug op zijn eerste weekend Formule Renault 3.5. "Het doel was om in de eerste vijf races van het seizoen in ieder geval één keer in de punten te rijden. Het is fijn om dat nu al te hebben bereikt. Bovendien was ik even snel, zo niet sneller dan mijn ervaren teamgenoot Oliver Webb. Ook dat stemt tevreden."

Toch is er nog veel werk te doen voor Van Buuren en zijn team Pons Racing. "In de kwalificatie kunnen we nog beter en ook de raceafstelling is nog niet ideaal. Mijn les van dit weekend is dat ik me in de tweede race iets meer had moeten inhouden, het team moet aan de slag om de auto verder te verbeteren."

Over twee weken is het volgende raceweekend, op Motorland Aragon in Spanje.

Over Meindert van Buuren Jr
Meindert van Buuren Jr werd op 5 januari 1995 geboren in Rockanje. Na een vooropleiding in de karts maakte hij zijn debuut in de monoposto's. De eerste twee jaar reed hij Formule Renault 2.0, in 2011 in het NEC, in 2012 in de Eurocup. Vorig jaar stapte hij over naar het Auto GP-kampioenschap. Daarin werd hij derde in het 'Under 21'-klassement.

Terug naar overzicht