FATAL ERROR: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/vhosts/meindertvanbuuren.com/httpdocs/classes/mysql.php on line 102
MEINDERT VAN BUUREN JR OP SPA OPNIEUW IN DE PUNTEN - Nieuws - Meindert van Buuren Racing
 

Meindert van Buuren

Next:


  • 0 dagen
  • 0 uren
  • 0 min
  • 0 sec

MEINDERT VAN BUUREN JR OP SPA OPNIEUW IN DE PUNTEN

Rockanje, 1 juni 2014 – Meindert van Buuren Jr (19) heeft zijn beste resultaat in de Formule Renault 3.5 geëvenaard door in de tweede race van het World Series by Renault-weekend op Spa negende te worden. Daarmee scoorde hij opnieuw punten voor het kampioenschap. Ook mocht hij voor het eerst op het debutantenpodium verschijnen. Van Buuren liep een dag eerder nog punten mis: hij lag achtste toen hij vanwege een remprobleem in aanraking kwam met Pietro Fantin en buiten de top-tien viel.

Van Buuren liet zich vooral in de races van zijn beste kant zien: met uitstekende starts en diverse inhaalacties wist de coureur van Pons Racing op beide dagen vele plaatsen goed te maken. In zijn ‘puntenrace’ op zondag won hij bij de start meteen twee plaatsen, vervolgens schoof hij er nog drie op doordat tegenstanders moesten opgeven of last hadden van een mislukte pitstop. Daardoor had Van Buuren al een plaats in de top-tien veroverd. Daarna maakte hij er zelf een negende plaats van, ten koste van de Filippijn Marlon Stockinger.

Een belangrijke reden daarvoor was de bandenwissel – verplicht in deze race – die bij Van Buuren juist fantastisch verliep. Daardoor zat hij Stockinger op de hielen nadat die net zijn pitstop had gemaakt. “Stockinger had nog koude banden, dus op het rechte stuk kon ik er makkelijk voorbijrijden”, aldus Meindert. Zijn negende plaats verdedigde hij vervolgens een kwartier lang met succes tegen eerst Stockinger en daarna de Deen Marco Sörensen, die met een opmars bezig was na een slechte pitstop.

“Sörensen was erg snel, maar ik wist dat ik hem achter me kon houden als ik op safe reed en geen fouten maakte. Tegen het eind kreeg ik wel last van mijn remmen. Spelen met de rembalans werkte niet echt, zodat ik een keer doorschoot en hij vlak achter me kwam te zitten. Op het laatst moest ik verdedigen door in de chicane juist het tempo eruit te halen. Maar omdat ik daarna als eerste op het gas kon, wist ik dat hij me nooit meer kon inhalen.”
De negende plaats leverde Van Buuren twee punten op voor het kampioenschap, waardoor zijn totaal nu op vijf staat. Zijn klassering in de tweede race was bovendien goed voor zijn eerste debutantenpodium: in het rookie-klassement eindigde Van Buuren als derde, achter Oliver Rowland en Pierre Gasly. “Ik mag heel tevreden zijn: van de 15e naar de negende plaats, zo veel plaatsen klimmen doen er niet veel me na. Ik wil zeker ook Pons Racing bedanken: het team heeft goed werk geleverd, zeker bij de pitstop op zondag.”

Ook op zaterdag had Van Buuren punten kunnen scoren, maar het liep anders. Aan zijn start lag het in ieder geval niet: vanaf zijn 17e startplaats passeerde hij meteen vier auto’s. Daarna won hij nog een boel plaatsen, een deel doordat hij het juiste gat koos toen er vier auto’s voor hem tegen elkaar aan reden en de baan deels versperden. Daardoor kwam de Pons-coureur na één ronde als achtste door. Vanwege het ongeluk kwam de safety car enkele ronden lang de baan op. Nadat die was vertrokken, ging Van Buuren de strijd aan met de Braziliaan Pietro Fantin, die zevende lag. Toen ging het mis.

“Toen ik door de brokstukken van het ongeluk reed, sloeg dat de tape weg over de inlaten van de remkoeling”, vertelt Meindert. “Daardoor koelden mijn remmen te veel af. Maar dat had ik nog niet in de gaten toen de safety car net was vertrokken. Dus toen ik voor het eerst hard remde, zakte het rempedaal naar de bodem zonder dat er iets gebeurde!” Van Buuren raakte Fantin, die ter plekke was uitgeschakeld, zelf vervolgde hij zijn weg als 14e en laatste. “De rest van de race heb ik zonder voorremmen moeten doen. Ik heb nog wel twee plaatsen goedgemaakt, maar het is natuurlijk een gemiste kans.”

Beide kwalificaties verliepen om verschillende redenen nog niet optimaal. “In de vrije training hadden we te veel onderstuur in de belangrijke tweede sectie van het circuit. Dat probeerden we te verhelpen door het achterdifferentieel wat losser te maken. Maar daardoor ging de auto te veel glijden. Voor de tweede kwalificatie hadden we dat probleem onder controle, maar toen liet ik het zelf liggen: in de laatste bocht van mijn laatste snelle rondje blokkeerde ik mijn rechtervoorwiel en schoot ik iets te ver door. Anders had ik als 12e of 13e kunnen starten.”

Die positie is de startplek waarop Van Buuren zich in het volgende raceweekend op de Moscow Raceway wil richten. “Dicht tegen de top-tien aan is mijn doel. Hopelijk kan ik dan met mijn goede starts de top-tien in rijden en opnieuw punten scoren.” De Formule Renault 3.5-races op de Moscow Raceway vinden plaats op 21-22 juni.

Terug naar overzicht